zondag 20 maart 2011

Radio- en Televisieaktiviteit

Aan Mariëlle, Twan, Eva, Matthijs, Paul, Jeroen, Andries, Tijs, Clairy, Peter, Jan en alle anderen.


Over radio- en televisieaktiviteit


De falende kernreactoren van de Japanse centrale in Fukushima houden de wereld bezig. De media berichten er uitgebreid over. Het verslaan van nieuwsfeiten is één ding. Het bieden van context en uitleg een ander. Het valt mij op dat het aan dat laatste jammerlijk schort in diverse populaire Nederlandse televisieprogramma’s. (‘Thank you for joining our show’ zegt Twan Huijs als hij een buitenlandse gast heeft geïnterviewd via een videoverbinding. Our show. Nieuwsuur.) Politicus Diederik Samsom is voor de gelegenheid weer kernfysicus geworden.

Om experts in staat te stellen context en uitleg te bieden moet de interviewende journalist voldoende op de hoogte zijn van het onderwerp om, namens het kijkende publiek, de goede vragen te stellen of op het juiste moment te zwijgen. Gebrek aan inhoud is soms te verhullen, maar niet als het om objectieve natuurwetenschappelijke feiten gaat. Bijvoorbeeld wat radioactiviteit is. Wat een stralingsdosis is. Welke dosis natuurlijk is, welke dosis schadelijk en waarom.

De maatschappelijke discussie over kernenergie zal als gevolg van de natuurramp in Japan een nieuwe wending nemen. De plaats van kernenergie als ingrediënt van de ‘energiemix’ die nodig is om in de toekomstige behoeften te kunnen voorzien zal opnieuw ter discussie worden gesteld. Om een geïnformeerd debat te hebben zullen de discussieleiders zich moeten voorbereiden. Dat zijn ze aan de samenleving verplicht. Wetenschappers en technici staan klaar om ze bij te staan.

Jos Engelen

20-3-2011



Geen opmerkingen:

Een reactie posten